Obvestila/Novice

okolje.info

Podravje - vzorčna regija za e-mobilnost

Na 20. mednarodnem posvetovanju Komunalna energetika zasnovana prva modelna regija e-mobilnosti v Sloveniji.

 

Uvodna predavanja letošnjega tridnevnega že 20. jubilejnega mednarodnega posvetovanja Komunalna energetika so bila namenjena odgovoru na vprašanje: Električna vozila - Kako premagati ovire pri zanesljivi in učinkoviti oskrbi z energijo?

 

Razvoj električne mobilnosti sovpada s strategijo za konkurenčni prometni sistem: Promet 2050, ki jo je sprejela Evropska Komisija 28. marca 2011. Načrt je namenjen izboljšanju mobilnosti in spodbujanju rasti ter zaposlovanja v prometnem sektorju ob hkratnem zmanjšanju energetske odvisnosti od nafte iz uvoza in zmanjšanju emisije ogljika za 60% do leta 2050. Eden izmed treh glavnih ciljev te strategije je zagotoviti, da v mestih ne bo avtomobilov, ki uporabljajo "klasična goriva".

 

Električna mobilnost v mestu bo pri tem imela pomembno vlogo, zato smo udeleženci okrogle mize zasnovali prvo modelno regijo e-mobilnosti v Sloveniji. Nedvomno je razvoj e-mobilnosti pri nas pomemben tako za Podravje, kot vzorčno regijo, kakor tudi za vso državo. Ob pravočasnem razvoju tega področja lahko naša država aktivno sodeluje pri oblikovanju priložnosti za naše gospodarstvo, ki so povezane z e-mobilnostjo v Evropi.

 

Poročanje medijev.

 

Maribor, 16. maj 2011